14 Aralık 2009 Pazartesi

AŞURE

MALZEMELER:
1 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
15 su bardağı su
Yarım su bardağı pirinç
5 su bardağı tozşeker
1 su bardağı kuru üzüm(sevmediğimiz için ben kullanmadım)
1 su bardağı küp doğranmış kayısı
1 su bardağı doğranmış kuru incir(kullanmadım)
YAPILIŞI:
Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın.
Fasulye ve nohutu süzüp aynı tencerede haşlayın.
Pirinci yıkayıp süzün ve buğdaya ilave edin. Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin.
Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken tozşeker, nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. Kuru üzüm ve kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynattıktan sonra ateşten alın.
Aşure piştikten sonra doğranmış inciri ekleyip karıştırın. Sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, fındık,yer fıstığı ve tarçın ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz.

2 yorum:

Emine dedi ki...

Ellerine sağlık canım aşure çok güzel görünüyor bende yapmak istiyordum bu ara senin tarifinden yapacağm.Hepsi çok güzel gerçekten.Diğer bloğuda takip ediyordum ama buraya geçmen çok iyi olmuş.Füsunda yorumunu gördum bu sayede geldim.

Esra dedi ki...

canım benim şeref verdin...her zaman beklerim